Brist på konsekvenskultur…

Inför ett genomgripande arbete i Landstinget Sörmland (Framtidens sjukvård) gjordes en grundläggande utredning över organisationen och utredarna gav både intressanta vinklar och grundläggande fakta för att skapa en grund för förändring.
En av de saker som påpekades i slutsatserna var att man inom organisationen saknade en konsekvenskultur.
Det var bara en av många slutsatser som konkurrerade med mer faktamässiga som att man hade en hög sjukfrånvaro i vissa delar osv..
Den stod där, väldigt diskret…

Avsaknad av konsekvenskultur är när
– personal som konsekvent missköter sin uppgift inte rättas eller sparkas
– chefer som ständigt överskrider sin budget ständigt får nya pengar
– beslut som fattas inte följs upp
– ingen ställer frågan VARFÖR, HUR eller NÄR?
– fel konstateras men inte blir åtgärdade

Organisatoriskt är den enda meningen ett larm med blinkande lampor att här är det något som är mycket, mycket fel!
I en organisation som saknar konsekvenskultur kommer krav att vara meningslösa eftersom du ändå inte kontrollerar resultatet.

Ett aktuellt exempel är när revisorerna i landstinget rapporterar att man inte har några rutiner för att kontrollera att man får det man beställt ( vi pratar här om Sörmlands största arbetsgivare)

Tyvärr ser jag en ökande brist på konsekvenskultur i många av våra offentliga verksamheter och från att de under ganska lång tid vilat på människors plikttrogenhet och ansvarstagande har vi idag många medarbetare som vare sig är plikttrogna eller ansvarstagande. Det är inte vi eller dem, utan jag, som är den drivande tanken.

Politikerna på vänsterkanten blundar för att deras samhällsbygge äts upp inifrån och vill gå tillbaks till det gamla. Tyvärr har tiden skapat nya människor med andra grundvärderingar och folkhemmet behöver en totalrenovering.

Vänsterns maktlösa tester av invanda grepp och lösningar resulterar hela tiden i misslyckanden och bakom dem står politiker som faktiskt inte tänkt en ny tanke de senaste 50 åren.

Lämna en kommentar